Att välja rätt plastgran guide
I denna guiden kommer du få tips inför ditt köp av plastgran. Reda ut saker som barr, lampor och montering av plastgranar. Vi kommer gå igenom vad det finns för olika barr. Fördelar med en konstgran istället för en riktig julgran. Plastgranar med belysning, med fastmonterade LED-lampor eller löstagbara slingor. Fiberoptiska LED-lampor.
Handla som företag eller kommun
Är du ett företag, kommun, landsting eller en förening som vill handla av oss, så har vi stora förutsättningar för att kunna tillgodose dina önskemål. Förutom betalning via Klarna, så erbjuder vi även E-faktura eller vanlig tradtionell faktura via epost eller brev. Kontakta oss, så hjälper vi dig!
Fördelar med plastgran
Det som gör plastgranen unik är att man kan använda den år efter år och man kan justera granen som man vill. När man köper en riktig julgran så är den kanske färdighuggen sen en tid tillbaka och så fort man börjat hugga i den så börjar den vissna. Detta sätter då igång en klocka för hur länge man kan använda den i sin fulla glans.
Det finns väldigt många olika sorters plastgranar från flera olika tillverkare och alla är inte den andra lik. Det finns flera olika modeller och sorter att alla inte följer samma exempel. Alla granar är inte naturtrogna det behöver inte vara en nackdel) men om man är ute efter en naturtrogen julgran i plast så har ni kommit rätt. Vissa granar är designade att efterlikna riktiga granar.
Många har kanske drömt om en riktig Disneygran men varit svårt att hitta en äkta. En plastgran kan vara det närmaste man kommer, fördelen är att den verkligheten inte är långt borta eftersom efterfrågan blir större och plastgransortimentet växer så ger även det plats för lite större och tätare granar, vilket jag kommer gå in på senare när vi pratar om grenar och barr.
Så vill man ha en naturtrogen och fluffig plastgran så är det här man ska leta eftersom riktiga granar har sitt naturliga utseende. Därav jag mena alla vill inte ha en naturtrogen gran.
Montering av en plastgran
En plastgran monteras i olika sektioner. Granen kan vara uppdelad i en, två eller tre sektioner. Att granen är uppdelad i sektioner gör det enkelt att montera upp den samt packa ner den.
En gran kan ha integrerade LED-lampor på granen. Därav gör det enkelt att montera varje sektion åt gången och koppla sedan in LED-lamporna. Varje gran med LED-lampor inkluderas en transformator och sladd som kopplas till varje sektion på granen för att underlätta monteringen så man kan justera varje sektion för sig innan man kopplar in LED-lamporna i transformatorn.
Montering av olika barr och fästen
Det finns tre sätt att montera en gran på beroende på vad för gran man väljer. Eftersom granar har olika utseende och fluffighet och barr så fungerar inte varje sätt att montera. Därför så har man kommit på flera olika sätt att montera granarna på för att verkligen kunna skapa denna fluffiga och naturtrogna gran. Den första varianten kallas Wrapped och denna metod så är granarna fästa runt själva stommen på granen i ståltråd. Varje gren sitter på stommen på granen och här är då grenarna ståltråd vilket gör det lätt att montera och veckla ut granen. Wrapped är den vanligaste och den man kanske känner igen om man haft en plastgran tidigare.
Denna variant är vanliga på granar med mindre grenar eftersom det är lätt att komma åt och justera varje gren och barr för sig. Här behövs det inga verktyg eller liknande, det är bara att veckla ut granarna till önskat läge. Som tidigare skrivit så rekommenderas det att montera en sektion åt gången. Veckla ut dem till önskat läge innan man sätter på nästa sektion.
Nästa kallas Hook on och den fungerar så att granen istället har speciella fästen på stammen som man monterar varje gren i. Detta är mer specifikt för granar med många grenar och fluffiga runda barr som tex Halifax och Toronto. Hook on gör det lätt att montera och få alla granar på plats för att få sitt naturtrogna utseende. Varje gren sätts på individuellt och kommer förpackad i kartongen som gör det lätt att justera och montera granen och även här rekommenderas att man gör det i sektioner.
Börja underifrån och gå sedan uppåt. Granar med Hook on har inte LED-lampor eftersom grenarna sitter individuellt från varandra och hade gjort det väldigt komplicerat att montera med lampor, här kan man köpa andra LED-lampor istället som man kan hänga i granen som t ex Cluster Tree har en löstagbar LED-slinga som ingår.
Sista varianten kallas Hinged och är en blandning kan man säga. Här är grenarna permanent fästa på stammen som första men skillnaden här är grenarna sitter i speciella fästen istället likt Hook on fast grenarna är permanenta och vecklas ut från stommen.
Denna variant är också specifik för fluffiga och fina granar fast denna varianten tillåter LED-lampor. Vilket är perfekt om man vill ha en fluffig och naturtrogen gran med många LED-lampor. Lättast även här att man monterar den i sektioner och vecklar ut varje gren för sig och justerar barren till önskat läge.
Denna variant kallas även paraplymetoden då kanske man kan skapa sig en bild hur den fungerar. Fast man vecklar ut varje gren för sig har den LED-lampor per sektion så är det vanligt att sladden sitter mellan grenarna så man får veckla ut den tillsammans så man inte drar i sladden.
Då hoppas jag ni fått en klarare bild över våra granar och hur de ska monteras. Det är inga konstigheter, det är enkelt och roligt för alla. Alla kan vara med och justera granen och grenarna så blir det ett litet roligt projekt för hela familjen. I nästa del nu tänker jag ta upp skillnaden på de olika sorts barr och hur LED-lamporna sitter på granen.
Här har jag gjort en film där jag monterar en Ottawa plastgran 180cm med LED-lampor. Se filmen för att se hur enkelt man monterar en plastgran.
Plastgranar - Barr
Våra plastgranar ska både försöka se så äkta ut som möjligt som riktiga barr men vissa kan även ha en stilistisk och fin design. Barren ser därför olika ut beroende på vad det är för typ av gran och vad den ska efterlikna. T ex har vi barr i mjuk plast, runda med rak, rund eller pil udd. Finns även barr med snö längst ut på udden. Russian Pine t ex har barr som ska likna tallbarr vilket gör den exklusiv mot andra plastgranar om man skulle vilja ha det.
De flesta granar är antingen rak eller rund udd som t ex Ottawa, Canadian och Kalix. Pil udd är t ex Calgary som har två olika sorters barr. De lite mer exklusiva naturtrogna med ett autentiskt utförande har molded tips vilket är hårda barr som är av hårdplast tillskillnad från dem andra barren som är små plastbitar om man vill ha riktigt fina och naturtrogna granar.
Grenarna har ståltråd som gör det enkelt att justera grenarna och barren för att få ett naturtroget utseende krävs det man lägger lite tid på grenarna och barren. En del granar har flera olika barr som t ex Halifax som även har regndroppar längst ut. Så det finns flera fina med olika detaljer att spana in så man behöver inte alltid köra de mest traditionella om man vill ha något mer exklusivt.
Plastgran med LED-belysning
En del plastgranar har monterade LED-lampor på sig och kan vara fördelaktigt så slipper man leta reda på andra. Belysningen sitter fastmonterad på granarna därför går ”Hook on” bort på dessa granar med belysning som jag tidigare nämnt. Det finns olika LED-lampor som t ex Alaska har fiberoptiklampor som sitter på granen.
LED-lamporna är fastmonterade på granen och sladdarna sitter på grenarna lindade runt för att inte ta någon plats och göra det enkelt att montera utan att några sladdar hamnar i vägen. Så det är perfekt för dem som vill ha det integrerade på granen så de alltid sitter på plats när man monterar granen. Dessa finns i olika utföranden och färger. LED-lamporna är därmed inte utbytbara.
Plastgran för utomhus
Våra granar inklusive belysning tål utomhusväder. Transformatorn är IP44 så dem klarar av att vara ute både med och utan slingor. Den enda granen vi har som inte klarar regn är Kiruna eftersom den har konstsnö som inte tål regn.
Plastgranarna är inte rostskyddsbehandlade men dem är brännlackerade för att klara regn och snö. Det kan uppstå lite slitage efter utomhusanvändning. Det är främst metallen som slits. Inomhus är det inget problem att ha en plastgran i väldigt många år.
Vilken plastgran ska jag köpa?
Nu har vi kommit till det momentet där vi ska utvärdera våra kunskaper inom granar och hitta just rätt gran för dig. Som jag nämnt finns det flera olika sorters barr, med eller utan belysning och olika dekorationer som snö, kottar eller bär.
Jag tänker utgå från 6 parametrar som jag anser vara det mest efterfrågande hos en julgran i plast:
- Naturtrogen
- Fluffig
- Bekvämlighet
- Exklusiv design
- Pris
- Varumärke: Välj mellan Star Trading och Markslöjd
Nummer 1: Star Trading Torshamn plastgran 180cm grön
Torshamn är den gran jag skulle vilja placera som naturtrogen, den har ett unikt utseende och påminner väldigt mycket om en kungsgran. Den har tjockare barr i hårdplast vilket gör den mer exklusiv. Stommen är även den beklädd i brun plast att likna bark. Denna har inga LED-lampor.
Nummer 2: Star Trading Brekstad plastgran 210cm grön
Brekstad är en mysig plastgran som kombinerar mjuka och hårda barr vilket gör den mer exklusiv en en tradtionell plastgran. Denna är även mer fluffig tack vare den exklusiva kombinationen. Brekstad har både mjuka och hårda barr vilket kräver att man lägger viss tid för att få den som på bilden. Finns även med LED-lampor. Star Trading Brekstad plastgran 210cm grön med 460 LED
Nummer 3: Star Trading Larvik plastgran med 210cm grön med 600 LED
Larvik med hela 600 st lampor rekommenderar jag till den som vill ha en naturtrogen, fluffig gran med mängder av LED-lampor. Den blandar också mjuka och hårda barr. Mjuka barr kräver mer tid vid montering. Därav hamnar den som nummer 3.
Nummer 4: Star Trading Ontario plastgran 225cm grön med 620 multi-led
Ontario kör vi på som nummer 4 just för den är fluffig. Detta är den perfekta granen med flerfärgade lampor. Detta är den fluffigaste i sortimentet och är hela 225cm hög och lämpar sig för dem som vill ha en stor gran, det man får tänka på är att ju fluffigare än gran är och ska vara ju mer tid tar det. Finns även i grönt och vitt med varmvita lampor. Star Trading Ontario plastgran 225cm grön med 620 multi-led
Nummer 5: Star Trading Vancouver plastgran 225cm grön med snö och LED
Nummer 5 blir Vancouver har barr med pil udd med snö på udden. Lite smalare barr men med många barr istället vilket gör den stilren i en exklusiv design.
Nummer 6: Star Trading Halifax plastgran 225cm grön med regndroppar
Nummer 6 kör vi den populära allround granen skulle jag säga som både är fluffig, lagom höjd och exklusiv med tre sorters barr och med regndroppar på ena barret. Fluffig och fin plastgran som passar in i de flesta hem.
Nummer 7: Star Trading Ottawa plastgran 210cm vit med LED
Som nummer 7 kör vi Ottawa. En väldigt populär gran med LED-lampor. Denna är inte lika fluffig som sina syskon, men den har sin charm och som på bilden får man en stilistisk och snygg gran. Denna är perfekt om man har mycket julklappar då den är hög ca 20-30 cm innan grenarna börjar. Ottawa, Alaska och Kalix är de granarna som faller inom detta segmentet och är lika och påminner mer om en traditionell plastgran där den inte gör så mycket väsen av sig.
Nummer 8: Star Trading Slim plastgran 210cm grön
Nummer 8 och sista granen kör vi Slim. Populär som namnet tyder är det en smalare gran med en exklusiv design att inte ta så mycket plats. Fluffiga och många grenar vilket gör att man enkelt kan justera och få den som man vill. Utan belysning men möjlighet att styla och skapa som man vill.
Sammanfattning
Nu har jag gått igenom det du ska veta innan du köper en plastgran av oss. Det är bra om man vet skillnaderna. Vissa föredrar stilistiska granar som kan formas och som sticker ut. Andra vill ha naturtrogna och fluffiga granar som påminner väldigt mycket om riktiga granar. Smaken är som baken. Jag kan dock garantera det finns alltid någon som passar. Det gäller hitta vad man föredrar.
Hoppas att du fått tips inför ditt granköp. Hör av dig och du har frågot! Maila eller ring 0320-655044 så hjälper vi dig! God Jul och Gott Nytt år önskar vi på StayHome.se